CA-N OLTENIA … LA COMPETIŢIA TINEREŢII

 Bucătăria  ţărănească din Oltenia e încă nedescoperită. Puţini olteni mai ştiu să gătească olteneşte, iar şi mai puţini dintre ei o fac…Se mănâncă pizza  şi hamburger, kebab ori sushi…. Deseori, când vreun turist întreabă, în te miri ce limbă,  ce este oltenesc în lista de bucate, ospătarii ridică din numeri, gândind la tigăile pline  numai cu turnedo, escalop, paste…

De aceea, organizatorii  celei de-a X a ediţii a Competiţiei Tinereţii-Direcţia Judeţeană pentru Tineret şi Sport, Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj şi partenerii lor pentru proba de artă culinară-Centrul  Judeţean  pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj  şi specialişti în gastronomie  de la SC Bacolux SRl  au decis ca liceele participante  să culeagă trei reţete  tradiţionale olteneşti,din care, una, stabilită prin tragere la sorţi, să fie pregătită şi prezentată în concurs.

12 licee s-au înscris la această probă: Liceul Tehnologic  Transporturi Căi Ferate;  Liceul Teoretic Tudor Arghezi; Colegiul Naţional Nicolae Titulescu; Colegiul Naţional Pedagogic Ştefan Velovan;Colegiul Tehnic Energetic; Colegiul Naţional Militar Tudor Vladimirescu; Colegiul Naţional Elena Cuza; Liceul Voltaire; Colegiul  Naţional Economic Gheorghe Chiţu; Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară; Liceul Traian Vuia; Colegiul Naţional Carol I.

Proba de artă culinară are loc sâmbătă 24 martie între orele 9.00-16.00 la Hanul Craioviţei, sediul central al  SC Bacolux SRL, sponsorul acestei îndrăgite probe.

Liceenii vor  găti  plăcintă cu dovleac, fasole bătută,  tartă cu praz, carne de porc la ceaun cu ardei copţi, mâncare de murături, gogoşi olteneşti, praz cu măsline, prăjitură oltenească cu lapte prins, raci la cuptor, tocăniţă oltenească cu praz, mâncare de mărar cu carne de pui, tocană de murături.

Criteriile în funcţie de care  se va stabili punctajul final sunt: pregătirea materiilor prime, organizarea locului de muncă şi lucru în echipă, respectarea reţetei, originalitatea şi autenticitatea prezentării.  Juriul este alcătuit din specialişti în gastronomie, marketing, reprezentanţi ai Centrului Judeţean  pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj, ziarişti.

Cei 48 de  concurenţi  care îşi vor dovedi abilitaţile  în bucătărie  ne vor arata valoarea  produselor culinare ţărăneşti din Oltenia şi vor pleda, prin prezentările produselor gătite, necesitatea implicării tinerilor în promovarea gastronomiei din zona Olteniei.

Leave a Comment