Bucătăria ţărănească din Oltenia e încă nedescoperită. Puţini olteni mai ştiu să gătească olteneşte, iar şi mai puţini dintre ei o fac…Se mănâncă pizza şi hamburger, kebab ori sushi…. Deseori, când vreun turist întreabă, în te miri ce limbă, ce este oltenesc în lista de bucate, ospătarii ridică din numeri, gândind la tigăile pline numai cu turnedo, escalop, paste…
De aceea, organizatorii celei de-a X a ediţii a Competiţiei Tinereţii-Direcţia Judeţeană pentru Tineret şi Sport, Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj şi partenerii lor pentru proba de artă culinară-Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj şi specialişti în gastronomie de la SC Bacolux SRl au decis ca liceele participante să culeagă trei reţete tradiţionale olteneşti,din care, una, stabilită prin tragere la sorţi, să fie pregătită şi prezentată în concurs.
12 licee s-au înscris la această probă: Liceul Tehnologic Transporturi Căi Ferate; Liceul Teoretic Tudor Arghezi; Colegiul Naţional Nicolae Titulescu; Colegiul Naţional Pedagogic Ştefan Velovan;Colegiul Tehnic Energetic; Colegiul Naţional Militar Tudor Vladimirescu; Colegiul Naţional Elena Cuza; Liceul Voltaire; Colegiul Naţional Economic Gheorghe Chiţu; Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară; Liceul Traian Vuia; Colegiul Naţional Carol I.
Proba de artă culinară are loc sâmbătă 24 martie între orele 9.00-16.00 la Hanul Craioviţei, sediul central al SC Bacolux SRL, sponsorul acestei îndrăgite probe.
Liceenii vor găti plăcintă cu dovleac, fasole bătută, tartă cu praz, carne de porc la ceaun cu ardei copţi, mâncare de murături, gogoşi olteneşti, praz cu măsline, prăjitură oltenească cu lapte prins, raci la cuptor, tocăniţă oltenească cu praz, mâncare de mărar cu carne de pui, tocană de murături.
Criteriile în funcţie de care se va stabili punctajul final sunt: pregătirea materiilor prime, organizarea locului de muncă şi lucru în echipă, respectarea reţetei, originalitatea şi autenticitatea prezentării. Juriul este alcătuit din specialişti în gastronomie, marketing, reprezentanţi ai Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj, ziarişti.
Cei 48 de concurenţi care îşi vor dovedi abilitaţile în bucătărie ne vor arata valoarea produselor culinare ţărăneşti din Oltenia şi vor pleda, prin prezentările produselor gătite, necesitatea implicării tinerilor în promovarea gastronomiei din zona Olteniei.