Competiţia Tinereţii, ediţia a X-a, „Olteni de 10”

Direcţia Judeţeană pentru Tineret şi Sport Dolj organizează ediţia a X-a a Competiţiei Tinereţii, pe parcursul anului şcolar 2017 – 2018. Tema acestei ediţii aniversare este “Olteni de 10”.
REGULAMENT PRIVIND ORGANIZAREA CONCURSULUI
COMPETIŢIA TINEREŢII EDIŢIA A X-A – OLTENI DE 10
I.ORGANIZATORI ŞI PARTICIPANŢI
Competiţia Tinereţii, ediţia a X-a este organizată de către Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Dolj şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj în parteneriat cu instituţii publice şi asociaţii nonguvernamentale şi este susţinută de Ministerul Tineretului şi Sportului.
Tema acestei ediţii aniversare este “Olteni de 10”. Conţinutul probelor concursului se încadrează în această tematică.
Respectarea regulilor prezentului regulament este obligatorie pentru toţi participanţii. Prin înscriere, participanţii sunt de acord cu termenii, condiţiile şi prevederiile prezentului Regulament.
Regulamentul este postat pe site-ul Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret Dolj www.djst.ro.
Organizatorul îşi rezervă dreptul de a modifica şi/sau completa Regulamentul, precum şi dreptul de a suspenda şi/sau înceta desfăşurarea concursului, cu condiţia înştiinţării prealabile a participanţilor.
Orice modificări/completări aduse prevederilor acestui Regulament vor fi comunicate, prin publicarea pe website-ul www.djst.ro cu cel puţin 24 de ore înainte ca acestea să devină aplicabile.
II.LOCAŢIILE ŞI DURATA CONCURSULUI “COMPETIŢIA TINEREŢII”
Concursul se desfăşoară în perioada 15 septembrie 2017-15 iunie 2018 în judeţul Dolj.
Locaţiile sunt specificate în cadrul fiecăreia dintre probe. Orele de desfăşurare ale probelor vor fi anunţate cu minim 7 zile înaintea probelor.
III.PROMOVAREA PROIECTULUI
Între 15 septembrie -2 octombrie 2017, în acelaşi timp cu înscrierea participanţilor, are loc şi o campanie de promovare la nivelul fiecărui liceu. Pe durata campaniei de promovare se organizează sesiuni de informare şi întâlniri ale reprezentanţilor DJST cu echipele de coordonare, menite să lămurească aspecte organizatorice şi să evidenţieze importanţa implicării responsabile.
Campania se încheie cu Lansarea Oficială a celei de-a X a ediţii a proiectului, organizată la data de 7 octombrie 2017 cu Parada Liceelor. Elevi din toate liceele participante vor defila costumaţi original şi specific instituţiei de învăţămant, cu pancarte, steaguri, mascote pe traseul Piaţa MihaiViteazul-Strada Lipscani-Piaţa Buzeşti.
IV. ÎNSCRIEREA PARTICIPANŢILOR. CONDIŢII DE PARTICIPARE.
La concurs participă liceele din judeţul Dolj. Liceele se înscriu prin completarea unei fişe de înscriere. Fişa de înscriere se descarcă de pe site-ul DJST Dolj: www.djst.ro , începând cu data de 18 septembrie2017. Fiecare dintre liceele participante îşi va desemna o echipă de coordonare a proiectului „Competiţia Tinereţii” în liceu.
Această echipă are următoarea componenţă:
Profesor coordonator
Elev coordonator
3 membri (profesori, elevi)
Echipele îşi pot schimba componenţa pe durata concursului, cu condiţia să anunţe organizatorii.
Echipa de coordonare din fiecare liceu participant are ca atribuţii principale:
1.selecţia participanţilor la probele de concurs împreună cu profesorii de specialitate;
2. monitorizarea activităţilor de pregătire a probelor;
3. promovarea proiectului la nivelul unităţii şcolare;
4.transmiterea listelor cu participanţii la fiecare dintre probe către organizatori în conformitate cu graficul stabilit;
Membrii echipelor de coordonare, cadrele didactice care pregătesc participanţii la probe vor primi adeverinţe şi diplome de participare.
Concursul Competiţia Tinereţii va fi inclus în Calendarul Activităţilor Educative Judeţene.
Fişa de înscriere va fi transmisă Direcţiei Judeţeane pentru Sport şi Tineret Dolj până la data de 2 octombrie 2017, prin fax la nr. 0251431806 sau scanată si trimisă pe adresa de email [email protected].
Fiecare dintre liceele înscrise în concurs va participa numai cu proprii elevi din clasele IX-XII.
Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Dolj poate solicita elevilor participanţi la probe o copie după carnetul de elev care face dovada apartenenţei la liceul pentru care concurează.
IV. DESFĂŞURAREA PROBELOR
Probele nu sunt eliminatorii. Liceele îşi vor anunţa participarea la o probă cu 7 zile înaintea probei şi vor transmite tabelul nominal cu elevii participanţi la probă precum şi datele tehnice aferente probei, avizat de conducerea liceului, numai pe adresa de email [email protected] .
1. ORATORIE ŞI DEZBATERE: 5 NOIEMBRIE2017
Oratorie – Liceul va fi reprezentat de un singur vorbitor, care va susţine un discurs public de 5 minute pe o temă aleasă ce se va inscrie în tema ediţiei din acest an-“Olteni de 10”. Tema aleasă va fi anunţată cu 7 zile înainte de probă. Fiecare vorbitor trebuie să prezinte un discurs structurat, care să fie pro sau contra temei date.
Criterii de jurizare: calitatea conţinutului, structrura discursului, logica argumentelor, dicţia, folosirea corectă a mimicii, gesticii şi tonalităţii, capacitatea de a menţine viu interesul publicului.
Punctaj maxim:100 puncte
Dezbatere: Liceele vor participa la dezbateri pe teme de interes pentru tineri cu o echipă formată din 3 membri. Formatul dezbaterii este World Schools-discursuri constructive de 8 minute şi discursuri sumative de 4 minute, fără timpi de gândire între discursuri; se iau puncte de informare/intervenţie în discursurile constructive, după primul minut şi înaintea ultimului minut al discursului. În cadrul fiecărei dezbateri vor participa 2 echipe (Guvern şi Opoziţie) care vor argumenta pro şi contra pe baza moţiunilor stabilite de către organizatori.
Criterii de jurizare: stil, conţinut, strategie.
Punctaj maxim:100 puncte
Locul desfăşurării: Facultatea de Drept şi Ştiinţe Sociale
Participanţii la această probă participă la un curs de pregătire, organizat între 21-22 octombrie 2017, susţinut de specialişti de la Asociaţia Română de Dezbateri, Oratorie şi Retorică Oltenia, partener în proiect.
2.CULTURĂ GENERALĂ: 14 OCTOMBRIE 2017
Fiecare liceu participă cu un echipaj format din 4 elevi. Fiecare dintre echipaje răspunde, contra cronometru, la acelaşi set de 20 de întrebări, alese din diverse domenii, având ca temă “Oltenia de 10- oameni şi locuri”
Punctaj maxim:100 puncte
Locul desfăşurării: Facultatea de Drept Şi Ştiinte Sociale
3. JURNALISM – “OLTENIA DE 10- OAMENI ŞI LUCURI”-
OCTOMBRIE 2017 -31 MARTIE 2018
Fiecare dintre liceele participante se înscrie cu 4 materiale jurnalistice despre oameni şi/sau locuri din Oltenia. Cele 4 materiale pot fi – 1 video şi 3 scrise. Materialul video poate avea maxim 15 minute şi poate fi: documetar, reportaj, interviu. Materialele scrise, câte unul pentru fiecare dintre speciile genului: reportaj, editorial, interviu vor avea maxim 3200 semne şi pot fi însoţite de fotografii.
Criterii jurizare: originalitatea, conţinutul (coerenţa, acurateţea şi corectitudine gramaticală, citarea surselor şi referinţelor – dacă este cazul), calitatea şi originalitatea cadrelor, în cazul materialelor scrise – argumentarea subiectului ales.
Participanţii la această probă participă la o sesiune de informare, organizată între 14-15octombrie 2017, susţinut de specialişti în domeniu .
4. PROBĂ ARTISTICĂ: NOIEMBRIE 2017 – MARTIE 2018
Fiecare liceu participă la fiecare dintre secţiunile: muzică, dans, artă plastică şi fotografie, teatru şi literatură.
Ordinea de intrare a concurenţilor la probele artistice-dans şi muzică va fi stabilită de către organizatori, pe bază de tragere la sorţi.
Concurenţii vor respecta precizările organizatorilor cu privire la intrarea în concurs, vor respecta programul de repetiţii şi alte activităţi de pregătire Orice abatere de la acest program, duce la descalificarea liceului la proba respectivă.
Concurenţii vin însoţiti de susţinători -colegi, părinţi, prieteni. Susţinătorii trebuie să păstrezea ordinea şi liniştea pe perioadele de desfăşurare a probelor de concurs. Orice intervenţie necivilizată sau neloială din partea susţinătorilor sau instructorilor, va determina descalificarea liceului respectiv.
4.1. ARTISTICĂ -ARTĂ PLASTICĂ ŞI FOTOGRAFIE: NOIEMBRIE 2017 – IANUARIE 2018.
Fiecare liceu participa cu maxim 5 lucrari de artă plastică şi 5 fotografii.
Lucrările vor avea ca temă “Oltenia de 10- oameni şi locuri”.
Fotografie
Fiecare liceu poate participa cu maxim 5 fotografii color sau monocrome (alb-negru, sepia etc.) printate pe hârtie fotografică la dimensiunea 20×30 cm. sau variante cu latura mare de 30 cm. Nu sunt admise lucrările procesate pe computer, colajele, supraimpresiunile sau cele pe care s-au aplicat diferite filtre. Singurele modificări admise sunt: reîncadrarea, corecţia luminozităţii si contrastului, remedierea defectelor (zgârieturi, pete) şi corecţiile cromatice necesare pentru a aduce imaginea cât mai aproape de normal, de veridic.
Nu se acceptă lucrări care încalcă dreptul persoanelor la intimitate, care prezintă discriminarea etnică, socială şi culturală, violenţa, sexul .
Vor putea fi abordate toate genurile artei: reportaj, portret, peisaj, sport, ceremonii cultural-artistice, evenimente. Fotografiile trebuie să fie originale, realizate de elevii liceelor participante. Nu sunt admise lucrări copiate de pe internet sau preluate de la alţi autori. Nerespectarea uneia dintre aceste condiţii atrage după sine elimininarea lucrării respective.
Criterii de jurizare: respectarea temei, tehnica, compoziţia, originalitatea.
Punctaj maxim:100 puncte
Artă plastică
Subiectul concursului “Oltenia de 10- oameni şi locuri”poate fi abordat realist sau simbolic. Pot fi abordate oricare din genurile artistice – portret,compoziţie, natură statică, peisaj. Lucrările pentru concurs, indiferent de genul plastic abordat, vor avea dimensiunea de 30/40 cm.
Criterii de jurizare:tehnică, expresivitate, compoziţie, originalitate şi creativitate.
Lucrările, atât cele de artă plastică cât şi cele de artă fotografică vor fi trasmise DJST Dolj până în data 26 ianuarie 2018.
Fiecare lucrare va avea înscris pe verso, în dreapta jos, cu litere de tipar: liceul, numele şi prenumele autorului, titlul lucrării. Lucrările nu se returnează de către DJST Dolj.
Lucrările vor fi expuse la sediul Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj.
Punctaj maxim:100 puncte
4.2. Artistică-Literatură-noiembrie 2017-16 martie 2018
Participanţii la această probă se pot înscrie cu câte două lucrări la fiecare dintre secţiunile: poezie şi proză scurtă-eseu, reportaj, schiţă, nuvelă. Tema lucrărilor este “Oltenia de 10-oameni şi locuri”. Lucrările se transmit organizatorilor prin email sau la sediu DJST Dolj până la data de 16 martie 2018.
Criterii de jurizare:originalitatea viziunii artistice, expresivitatea, coerenţa imaginii poetice/specifică tipului de proză, consecvenţa firului narativ, încadrare în tema, corectitudinea gramaticală/limbaj.
Punctaj maxim poezie:100 puncte
Punctaj maxim proză scurtă: 100 puncte
4.3. ArtisticĂ- muzică 9 decembrie 2017
Liceele participă la următoarele stiluri muzicale cu solist/grup vocal/trupă:uşoară, populară, instrumentală, folk.
Fiecare solist/grup vocal/trupă vor pregăti câte o melodie şi vor prezenta negativul acesteia în format MP3 cu 3 zile înainte de probă. Nerespectararea acestei reguli atrage neparticiparea la această probă. Repertoriul la secţiunea muzică populară va fi din folclorul oltenesc.
Criterii de jurizare: calităţile vocal-interpretative, prezenţa scenică, valoarea şi dificultatea repertoriului, originalitatea interpretării, iar pentru muzică populară frumuseţea şi autenticitatea costumului popular.
Punctaj maxim:100 puncte
Locul desfăşurării: Liceul de Arte Marin Sorescu
4.4. Artistică –dans 24 februarie 2018
Liceele vor participa la fiecare dintre următoarele stiluri de dans: sportiv, popular, streetdance, modern/contemporan. Durata fiecărui dans va fi intre 2-5 minute, iar componenţa trupelor va fi de maxim 10 elevi, excepţie streetdance. Suita de dansuri populare va fi din zona Olteniei. Negativele melodiilor vor fi transmise organizatorilor pe email în format MP3 cu 3 zile înainte de probă. Nerespectararea acestei reguli atrage descalificarea la această probă.
Criterii de jurizare: ţinuta artistică, expresivitatea artistică, corelarea între mişcare şi muzică, coregrafia, tehnica, muzicalitatea, sincronizarea, constumaţia în concordonanţă cu tema dansului şi autenticitatea repertorului pentru dansul popular.
Punctaj maxim:100 puncte
Locul desfăşurării: Teatrul de Copii şi Tineret Colibri
4.5. Artistică – teatru: 24 martie 2018
Fiecare liceu adaptează scenic fragmente din volumul “La lilieci” de Marin Sorescu .
Locul desfăşurării: Teatrul de Copii şi Tineret Colibri
Fiecare trupă de teatru va realiza afişul propriului spectacol.
Durata reprezentaţiei va fi de maxim 10 de minute. Juriul are dreptul să ceară oprirea unui spectacol dacă a fost depăşită durata.
Criterii de jurizare: prezenţa scenică, mişcare scenică, dicţie, originalitatea şi calitatea artistică a interpretării, regia, scenografie: costume, decor, recuzită.
Punctaj maxim:100 puncte
5. NOI ANTREPRENORI: NOIEMBRIE 2017 -17 FEBRUARIE 2018
Fiecare dintre licee va participa cu o echipă formată din 4 elevi, coordonaţi de un cadru didactic. Membrii echipelor participante vor beneficia de sesiuni de informare despre iniţierea unei afaceri. Elevii vor realiza un plan de afaceri care poate fi implementat în zona sud-vest Oltenia şi care să valorifice potenţialul economic, cultural şi turistic al Olteniei.
Planurile de afaceri vor urmări:descrierea afacerii şi a agentului economic care va implementa afacerea, analiza pieţei, descrierea produselor, furnizorii, organizarea şi managementul afacerii,planul financiar. Fiecare echipă îşi va desemna un reprezentant care va prezenta planul de afaceri în faţa juriului şi va răspunde la întrebările acestuia. Pentru a se informa despre felul în care se realizează şi susţine un plan de afaceri, membrii echipelor vor participa la un stagiu de pregatire teoretică şi practică organizat de DJST Dolj în perioada noiembrie –decembrie 2017. Proba are loc în 17 februarie 2018.
Criterii de jurizare: calitatea şi aplicabilitatea planului de afaceri în zona de dezvoltare sud-vest Oltenia, calitatea prezentării planului de afaceri.
Punctaj maxim:100 puncte
Locul desfăşurării: Facultatea de Drept şi Ştiinţe Sociale.
6. ARTĂ CULINARĂ- CA-N OLTENIA – 31 MARTIE -1 APRILIE 2018
Fiecare liceu participă cu o echipă formată din 4 elevi. Echipa va transmite organizatorile 3 reţete autentice din zona Olteniei până în data de 16 februarie 2018. Cele 3 reţete vor conţine: ingredientele pentru două porţii, modul de preparare care nu trebuie să depăşească 45 de minute, zona de unde este culeasă. Dintre cele trei reţete, una dintre ele va fi preparată într-o locaţie aleasă de organizatori.
Participanţii la această probă vor fi instruiţi, conform unui grafic stabilit ulterior.
Criterii de jurizare: autenticitatea reţetei, folosirea ingredientelor conform reţetei, pregătirea ustensilor şi locului de preparare, prezentarea şi aspectul produsului.
Punctaj maxim:100 puncte
7. DESCOPERĂ CRAIOVA: 5 mai 2018
Fiecare liceu participă cu un echipaj format din 4 elevi.Fiecare echipaj va avea de parcurs cate un traseu cultural craiovean, timp de 5 ore. Fiecare traseu include obiective socio-culturale, economice, istorice şi religioase din Craiova. Pentru a le descoperi, echipajele vor primi un set de indicii sub formă de ghicitoare, pentru fiecare dintre obiectivele incluse în traseu. Pe traseu,cei 4 membri ai echipajului, nu vor avea voie să folosească telefonul mobil, mjiloacele de transport în timpul efectuării traseului. Începand cu data de15 ianurie 2018 , organizatorii postează pe site-ul Djst Dolj lista cu obiectivele socio-culturale, economice, istorice şi religioase care vor fi cuprinse în trasee.
Pentru fiecare dintre obiectivele descoperite echipajul participant va completa o fişă ce va cuprinde informaţii despre obiectiv şi un mesaj de promovare.
Echipajul fiecărui liceu va fi însoţit şi monitorizat de către un elev de la alt liceu concurent, stabilit prin tragere la sorţi, elev care va garanta respectarea regulilor probei.
În cazul nerespectării condiţiilor de participare, echipajul va fi descalificat.
Criterii de jurizare: informaţii obiectiv-locaţie, istorie, calitate şi orginalitate mesaj de promovare.
Locul desfăşurării: oraşul Craiova.
Punctaj maxim:100 puncte
8. PROBĂ SPORTIVĂ: 12-13 mai 2018
Această probă cuprinde:
8.1. Ştafetă 8 x 50 m – fiecare liceu va fi reprezentat de o echipă formată din 4 fete şi 4 băieţi cu rezervă 1 fată şi 1 băiat cu rezervă 1 fată şi 1 băiat.
Clasamentul se întocmeşte în baza timpilor obţinuţi, echipele acumulează puncte în funcţie de locul obţinut în clasamentul general.
Punctaj maxim:100 puncte
Locul desfăşurării: Sala Polivalentă Craiova
8.2. Tras frânghie 12 mai 2018
Echipa formată din 3 băieţi şi 2 fete cu rezervă 1 băiat şi 1 fată, sistemul de concurs fiind eliminatoriu cel mai bun din 3 încercări.
Echipa clasată pe locul I, acumulează cele mai multe puncte în clasamentulgeneral.Sportivii din echipa de tras la frânghie trebuie să fie alţii decât cei din concursul de ştafetă.
Punctaj maxim:100 puncte
Locul desfăşurării: Sala Polivalentă Craiova
Probele de ştafetă şi trans frânghie vor avea un regulament special.
8.3.Majorete 12 mai 2018
Fiecare liceu va fi reprezentat de câte o trupă de majorete. Numărul membrilor trupe va fi la latitudinea concurenţilor, iar durata evoluţiei va fi intre 2-4 minute. Fondul muzical va fi transmis organizatorilor în format MP3 cu 3 zile înainte de probă. Nerespectararea acestei reguli atrage neparticiparea la această probă.
Criterii de jurizare: calitatea execuţiei, utilizare accesorii, tehnică.
Punctaj maxim:100 puncte
Locul desfăşurării: Sala Polivalentă Craiova
8.4. Duelul galeriilor 12 mai 2018
Liceele pot participa cu galerii formate din 30-100 de elevi. Fiecare dintre galerii va avea o denumire, unul sau mai mulţi lideri. Galeriile vor avea mascotă,steaguri, pancarte, tobe, bannere, porta voce. Mesajele scrise sau vocale vor fi fără conţinut rasist, xenofom . Nu se admit materiale pirotehnice, nici cu flacară rece.
Criterii de evaluare: design-ul şi mesajele pancartelor, bannerelor, componenţa recuzitei- mascotă, steaguri, banner, portavoce, pancarde, coregrafia, atitudinea fair play.
Locul desfăşurării: Sala Polivalentă Craiova
Punctaj maxim:100 puncte
8.5. Orientare turistică 13 mai 2018
Fiecare dintre licee va participa cu un echipaj format din 2 fete şi 2 băieti. Echipajul va avea de parcurs un traseu. De-a lungul traseului, echipajul va avea de îndeplinit următoarele sarcini: orientare pe hartă cu ajutorul busolei, instalarea unui cort, să răspundă la intrebari despre istoria Parcului Nicolae Romanescu, intrebari elementare despre acordarea primului ajutor. Parcurgerea traseului se face in alergare.
Membrii echipelor participante vor beneficia cursuri de iniţiere in orientare sportivă. Proba este contracronometru, depaşirea timpul va fi penalizată.
Criterii de evaluare: timpul , raspunsurile la intrebari, fiecare dintre componentele probei.
Locul desfăşurării: Parcul Nicolae Romanescu
Punctaj maxim:100 puncte
La toate probele sportive, elevii trebuie sa prezinte adeverinţă de la medicul de familie, care să ateste că sunt apţi pentu pentru efort fizic.
9. „NOI ÎN COMPETIŢIE” – FILMUL COMPETIŢIEI: MAI 2018.
Fiecare dintre liceele participante va prezenta un material video cu durata de 3-5 minute, care va cuprinde povestea participării lor la ediţia a IX-a a Competiţiei Tinereţii (pregătire, stabilire echipă, repetiţii, probe, momente inedite şi hazlii, impresii etc).
Materialul video, realizat in format .mpg va fi transmis către DJST Dolj până pe 20 mai 2018.
Materialele video vor fi postate pe pagina de facebook a Competiţiei Tinereţii, 50% din punctaj o va reprezenta numărul de like-uri primite in perioada 21- 25 mai 2018.
Criterii de jurizare:scenariu, orginalitate, instantanee relevante.
Punctaj maxim:100 puncte
V. JURIUL CONCURSULUI
Juriul va fi alcătuit din specialişti în domeniu, reprezentanţi ai instituţiilor de cultură şi de învăţămant, ai partenerilor şi ai mass mediei. Membrii juriului îşi vor folosi experienţa şi cunoştinţele pentru a evalua cât mai obiectiv din punct de vedere calitativ şi tehnic, fiecare prestaţie, astfel încât punctele acordate să reflecte întru totul valoarea prestaţiei fiecărui dintre participant. Punctajul care rezultă din fişele de jurizare stă la baza stabilirii ierarhiei finale.
Contestaţiile se depun în scris în cel mult 48 de ore de a încheiere aprobei la secretariatul DJST Dolj. Contestatiile se semnează de membrii echipei de coordonare şi de unreprezentant al conducerii liceului contestatar.
Rezultatele fiecărei probe vor fi afişate pe site-ul DJST, pagina de facebook a DJST Dolj şi a Competiţiei Tinereţii, în maxim 72 de ore de la desfăşurarea probei.
VI. PREMIEREA CÂŞTIGĂTORILOR
Câştigătorul celei de-a X-a ediţii a concursului va fi desemnat pe baza punctajului obţinut toate probele concursului, prin însumarea punctelor de la fiecare probă, punctaj maxim 2000 puncte.
Liceul câştigător va primi titlul de „Liceul Anului 2018” însoţit de trofeu care e transmisibil şi o excursie pentru 50 de membri din echipa liceului. În cei 50 de participanţi se includ: 5 din echipa de organizare, câte 4 membri din echipajele participante de la fiecare dintre probe. Se acordă plachete, medalii, diplome. Toţi elevii participanţi în proiect primesc diplome de participare.
Festivitatea de premiere va avea loc în data de 26 mai 2018.
Prin participarea la acest concurs, participantii sunt de acord ca materialele foto şi video de la probe să fie făcute publice şi folosite în scopuri publicitare de către organizatori în diverse materiale de presă, audio, video fără ca participanţii să emită pretenţii financiare.
Persoană de contact:
Camelia Băluţoiu
Consilier tineret
0751100264

Leave a Comment